Η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει αεροπορική αντιμετώπιση των …διαδηλώσεων!

Του Δάνη Παπαβασιλείου, imerodromos.gr, 22/6/2014

Image

Με αφορμή την ανακοίνωση για την κατασκευή ενός ιπτάμενου ρομπότ (drone), το οποίο θα λειτουργεί ως εκτοξευτής δακρυγόνων (και όχι μόνο) και θα αξιοποιηθεί στη Νότιο Αφρική για τη διάλυση εργατικών συγκεντρώσεων, γράφαμε στις 19 Ιουνίου: «Λέτε κάτι τέτοιες ειδήσεις να βάζουν ιδέες και στους δικούς μας «προστάτες του πολίτη»;». Ε, λοιπόν, ομολογούμε ότι πέσαμε έξω….

ελληνική κυβέρνηση είχε την ιδέα της αξιοποίησης των drones για την αποκατάσταση της τάξης από το Φθινόπωρο του 2011!

Η κυριακάτικη «Καθημερινή» (22/6/2014) αναφέρει στον τίτλο του πρώτου θέματος της: «Μη επανδρωμένα αεροσκάφη για παρακολουθήσεις από ΕΛ.ΑΣ.» και σημειώνει ότι «σε τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ», σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV – Unmmaned Aerial Vehicle)».

Ως προς τους λόγους για τους οποίους η Ελληνική Αστυνομία θα αγοράσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, η εφημερίδα αναφέρει στην εισαγωγή του σχετικού θέματος ότι «πρόθεση των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω αεροπλάνα για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μέσα στον αστικό ιστό».

Ομως η ίδια εφημερίδα στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους αυτής της αγοράς, αφού λίγες γραμμές παρακάτω γράφει: «Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένη πηγή της «Κ», το φθινόπωρο του 2011, υπό την ασφυκτική πίεση των μεγάλων κινητοποιήσεων και των εκτεταμένων επεισοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας (σ.σ η υπογράμμιση δική μας), Ελληνες αξιωματικοί είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους ισραηλινής εταιρείας για την αγορά συγκεκριμένου τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους»!

Οι διαδηλώσεις λοιπόν και η αντιμετώπισης τους ήταν ο λόγος που οδήγησε την κυβέρνηση σ΄ αυτή την επιλογή. Οσο για το τι μπορεί να κάνει ένα τέτοιο αεροπλάνο, αρκεί να σκεφθείτε ότι η τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εξελίχθηκε κατ΄ αρχήν στην πολεμική βιομηχανία και τα πρώτα αεροπλάνα τέτοιου τύπου χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό όχι μόνο για κατασκοπεία αλλά και για βομβαρδισμό θέσεων της «Αλ Κάιντα» στο Βόρειο Πακιστάν.

Καταστολή αέρος- εδάφους…

Η είδηση για την αγορά των συγκεκριμένων αεροπλάνων ενισχύει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει την πολιτική της «δια πυρός και σιδήρου». Το γεγονός ότι καταφεύγει σε τέτοια μέσα για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων (παρά τα όσα υποστηρίζει περί δήθεν προστασίας των συνόρων και τρομοκρατίας) δείχνει αφενός πόσο υπολογίζει στην κλιμάκωση της λαϊκής αντίδρασης, αφετέρου αποκαλύπτει πόσο σκληρά θα είναι τα μέτρα που ακολουθούν.

Και για να μη μένει καμιά αμφιβολία σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της κυβερνητικής απόφασης, παραθέτουμε ένα ακόμα απόσπασμα από το δημοσίευμα της «Καθημερινής», όπου αναφέρεται: «Τα UAV ή «Drones», εξάλλου, μπορούν και πετούν αθόρυβα, άρα δίχως να γίνονται αντιληπτά πάνω από περιοχές αστυνομικού ενδιαφέροντος, μεταφέροντας (είτε πρόκειται π.χ. για την ελληνοτουρκική μεθόριο είτε… για τα Εξάρχεια) εικόνα, ήχο και άλλα δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιδέα για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών γεννήθηκε την περίοδο των μεγάλων συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος» (σ.σ οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s