Σ.Ε.Κ.

sek400

Από το blog του Λαϊκού Στρώματος(http://filolaiko.blogspot.gr/2011/05/2.html). Το άρθρο είναι λίγο παλιό(2011), αλλά καλό. Σήμερα θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τη στάση στήριξης του Σ.Ε.Κ στη λεγόμενη Συριακή Αντιπολίτευση(https://www.youtube.com/watch?v=2PcFbRAf748), από την οποία ξεπήδησε ο ISIS με τα χρήματα της Δύσης, τις ίσες αποστάσεις απέναντι στους ναζί της Ουκρανίας και του λαού του Ντονμπάς και της Κριμαίας(ενδεικτικά εδώ: http://ergatiki.gr/article.php?issue=1111&id=9479) καθώς και την ένοχη σιωπή τους απέναντι στη δράση των ΜΚΟ στο προσφυγικό.. Το άρθρο είναι σοβαρό μέσα στο χιούμοριστικό του ύφος και χιουμοριστικό μέσα στη σοβαρότητά του.

Τι είναι τούτο: Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Νεολαία:

Φοιτητική παράταξη: Πρωτοβουλία Γένοβα στις Σχολές (κάποτε), συμμετέχει στα Ε.Α.Α.Κ. (με το στανιό)

Όργανο: Εργατική Αλληλεγγύη

Ιστορικά στοιχεία: Τι σχέση έχει το ΣΕΚ με τον αριστερισμό; Καμία απολύτως. Και απ’ αυτή την άποψη έπρεπε να πεταχτεί κακήν κακώς εκτός «Εγχειριδίου». Όμως εμείς (εγώ) στο Φιλολαϊκόblog δεν τα παρατάμε στα δύσκολα (απλά καθυστερούμε έναν-δύο-πέντε μήνες να τα δημοσιεύσουμε). Παρ’ όλα αυτά οι σεκίτες έχουν κερδίσει επάξια μια θέση στο πάνθεον του ελληνικού ντεμέκ (μα πολύ ντεμέκ, όμως) αριστερισμού και θα τιμηθούν δεόντως. Όταν ετοίμαζα το 1ο μέρος του «Εγχειριδίου» και είχα την φαεινή ιδέα να περιγράψω μέρος των φερόμενων ως «αριστεριστών», ως «δεξι-ιστές», το ΣΕΚ είχα κυρίως στο μυαλό μου ως ναυαρχίδα του δεξι-ισμού. Αν υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ένας σχηματισμός ο οποίος θα όφειλε να αποκαλείται Πασοκικός και τα μέλη του οι θρυλικοί ΠΑΣΟΚΟΙ, αυτός είναι το ΣΕΚ. Το ΣΕΚ είναι το «Ανώτατο Στάδιο του Πασοκισμού» που θα ΄λεγε σήμερα ο Λένιν.

Ας περάσουμε όμως στην ιστορία του ΣΕΚ. Το ΣΕΚ λοιπόν δεν ελέγετο ανέκαθεν ΣΕΚ. Όταν ιδρύθηκε λεγόταν ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση) (χμ, αρκετά αισιόδοξο όνομα για πασόκους…) Για την ιστορία του πράγματος οφείλουμε να πούμε ότι ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους) λεγόταν παλιά ο ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος). Με λίγα λόγια, όταν ο ΣΕΚ γίνεται ΟΣΕ, τότε η ΟΣΕ γίνεται ΣΕΚ (για να μην μπερδευόμαστε). Η ΟΣΕ ιδρύθηκε λοιπόν κάπου στα τέλη της χούντας-αρχές μεταπολίτευσης και τότε είχε από ιδεολογικής απόψεως μια πιο χύμα ψιλοαυτόνομη-ψιλομαοική-ψιλονεοαριστερή-ψιλοσυσπειρωσιακή ψιλοκάτι τελοσπάντων κατεύθυνση. Με την πτώση της χούντας καταλαμβάνει μία (ελάσσονα) θέση στον φοιτητικό αριστερισμό ενώ δεν συμμετέχει σε βουλευτικές εκλογές. Το ’81 περνάει την γνωστή κρίση του αριστερισμού (ΠΑΣΟΚ γαρ) ενώ το ’83 με την επανασυγκρότηση των Συσπειρώσεων ως ΑΣΦ-Σ μπαίνει στο σχήμα τούτο με πρωταγωνιστικό ρόλο (μαζί με την Α/συνέχεια). Το ’87-’88 οι ΑΣΦ-Σ το διαλύουν το μαγαζί καιη ΟΣΕ φτιάχνει την/τις ΕΣΟΦ-Σ (νομίζω «Επαναστατικές Σοσιαλιστικές Ομάδες Φοιτητών-Σπουδαστών» αλλά δεν παίρνω και όρκο) και πορεύονται έτσι έκτοτε. Πορεύονται όμως και κάπως αλλιώς. Ο χαρακτηρισμός «πασόκοι» δεν αποτελεί ευφημισμό, ούτε είναι «τρόπος του λέγειν», όπως για άλλους αριστεριστές. Βασίζεται σε ατράνταχτα στοιχεία. Έχουμε και λέμε. Το 1993 το ΣΕΚ/ΟΣΕ καλεί για «Ψήφο στο ΠΑΣΟΚ χωρίς αυταπάτες». Καλά είναι για αρχή. Το 1994 στις δημοτικές κραυγάζει για Πάγκαλο ως δήμαρχο Αθήνας (πέτυχε διάνα), πάλι χωρίς αυταπάτες, ενώ το 1996 ωρύεται για το καταπτυστότερο ΠΑΣΟΚ που έβγαλε ο τόπος, αυτό του Σημίτη, χωρίς (σωστά μαντέψατε και αυτή την φορά) …αυταπάτες. Μα με τόση ψήφο που έριξα στο ΠΑΣΟΚ ρε «σύντροφοι» και να μην είχα αυταπάτες, τις απέκτησα! Απ’ το 2000 κι έπειτα το στρίβει το νόμισμα «Ψήφος στα κόμματα της Αριστεράς» τους έβγαλε η γυάλινη σφαίρα. Όπου «αριστερά», βάλτε ότι λαχταράει η ψυχή σας. Να φανταστείτε ότι κάποιοι σεκίτες (ένας-δυο, δε θα ‘ταν παραπάνω) μπορεί να έριξαν και το τρισκατάρατο ΚΚΕ. Ναι, ναι εκείνο το «σταλινικό», το «απολιθωμένο»…

Ήδη από το ’98 τα πράγματα σοβαρεύουν και ωριμάζουν (αυγάτισε φαίνεται και ο τραπεζικός λογαριασμός) και η καθοδήγηση της ΟΣΕ κρίνει ότι «ανέβηκε η παρέμβαση της οργάνωσης και πλέον είναι έτοιμη να μετεξελιχθεί σε κόμμα». Συγχαρητήρια παιδιά, μας υποχρεώσατε! Έτσι, η ΟΣΕ μετονομάζεται στο γνωστό διαβόητο, πασκιτοειδές σημερινό «Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα», ευρέως γνωστό στον υπόκοσμο και ως ΣΕΚ. Όπου «πασκιτοειδές» βάλτε δεξί (ναι «δεξί», υπάρχει κάποιο πρόβλημα;;;) χέρι της ΠΑΣΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ’99 στο Σηάτλ ξεκινά η σαπουνόφουσκα των Κοινωνικών Φόρουμ (παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, ελληνικό). Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις όντως υπήρξαν (Σηάτλ, Γένοβα κλπ.) όμως συνολικά το δήθεν αυτό «κίνημα», ήταν ότι πρέπει για σαλτιμπάγκους του εξωκοινοβουλευτισμού σαν το Σεκιτόπουλο. Πολύ κατσαρόλα, πολύ τύμπανο, πολύ βουβουζέλα, πολύ καραμούζα και κομφετί, πολύ αντισεξισμός και από ζουμί τίποτα.

Το 2001 μετονομάζει την φοιτητική του παράταξη σε «Γένοβα 2001» (αργότερα «Πρωτοβουλία Γένοβα στις Σχολές»). Το 2003 με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ το ΣΕΚ ανυψώνει τον «ΑντιΜπουσισμό» σε νέα επίπεδα και διαδίδει και στην Ελλάδα την γραφικότητα με τις ταμπελίτσες του Τζωρτζ Ντάμπλογιου Μπους, συρρικνώνοντας το πολιτικό περιεχόμενο του αντιπολεμικού κινήματος μέχρι αηδίας, σε σημείο μέχρι και ο εκ των χυδαιότερων πασόκων πολιτικάντηδων που έβγαλε ποτέ η χώρα, ο Λαλιώτης, να καλεί στην αντιπολεμική πορεία της ψευδομετωπικής οργάνωσης του ΣΕΚ «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο». Το 2004 όμως γίνεται κάτι το εκπληκτικό. Μετά από 11 χρόνια πασοκικής διακυβέρνησης (με την ευγενική χορηγία και του ΣΕΚ) η χώρα αποκτά πλέον «δεξιά» κυβέρνηση-μπουμπούκι, αυτή του «χοντρού», δηλαδή του Καραμανλή. Και τότε ρίχνεται στις μάζες το μεγαλύτερο σύνθημα που ζυμώθηκε ποτέ παγκοσμίως, διαγαλαξιακά, και ηλιακοσυστημικά, μεγαλύτερο και από το «Προλετάριοι Όλων των Χωρών Ενωθείτε» και το «Όλη η Εξουσία στα Σοβιέτ», το μεγαλειωδώς σουρεαλιστικό αλλά συνάμα σουρεαλιστικά μεγαλειώδες «Κάτω η Χούντα του Καραμανλή». Το σύνθημα «Κάτω η Χούντα του Καραμανλή» αποτελεί μια κολοσσιαία θεωρητική σύλληψη. Εδράζεται στο ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια «χούντα» και ότι αρχηγός της είναι ο Καραμανλής. Το να υπάρχει αστική δημοκρατία και πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του νεοφιλελεύθερου-συντηρητικού κόμματος δεν φαίνεται να τους απασχόλησε. Αφού λοιπόν έπρηξαν ότι συκώτι υπήρχε στην αγορά για την «χούντα» του Καραμανλή, το ΣΕΚ κατεβαίνει το 2004, ως «Αντικαπιταλιστική Συμμαχία». Νωρίτερα, το 2003 κάνει «αριστερή στροφή» (?$%&#@?!!!). Αποφασίζει να σταματήσει τον «προπαγανδιστικό-καμπανιακό» του αγώνα και την «αυτόκεντρη ανάπτυξη» και να προσανατολιστεί προς τα «πλατιά αντικαπιταλιστικά μέτωπα». Την στροφή αυτή δεν την αποδέχεται μία πτέρυγα του και φεύγει φτιάχνοντας την ΔΕΑ και μπαίνοντας στον Σύριζα. Κατηγορεί δε η ΔΕΑ το ΣΕΚ ότι η «αριστερή στροφή» του ΣΕΚ είναι στην πραγματικότητα «δεξιά» και ότι η «δεξιά στροφή» της ΔΕΑ είναι πέρα για πέρα «αριστερή» διότι ναι μεν μπήκε στο δεξιό σχήμα «Σύριζα» αλλά διατήρησε την οργανωτική αυτοτέλειά της ενώ το ΣΕΚ ζελεδοποιήθηκε με τον «αντικαπιταλισμό». Το ΣΕΚ λοιπόν το 2007 μαζεύει τα ασυμμάζευτα και συγκροτεί την «Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά», την ΕΝΑΝΤΙΑ. Λίγο μετά μπήκε με το στανιό στα ΕΑΑΚ. «Βρε, δεν σας θέλουμε, είστε υπερβολικά πασόκοι για τα γούστα μας» έλεγαν οι ναρίτες. «Όχι θα μπούμε, μια χαρά, ελαφρώς μόνο πασόκοι, σαν κι εσάς, είμαστε κι εμείς» έλεγαν αυτοί. Το ΝΑΡ δεν τους ήθελε με το αιτιολογικό (σωστά μαντέψατε: ότι …είναι Πασόκοι (κατά τα άλλα, όταν λέμε τον χώρο αυτό «πασόκοι», τότε είμαστε «κνίτες»). Το ένα έφερε το άλλο και έτσι το 2009 συνίδρυσε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού πρώτα εξόργισε τους υπεραριστεριστές του ΜΕΡΑ (ΕΕΚ, ΟΚΔΕ σκέτη) που την κοπάνησαν για να διατηρήσουν ντεμέκ την αντισεκίτικη «αξιοπρέπειά» τους και πράσινα άλογα.

Βασικές ιδεολογικές θέσεις: Οι σεκίτες λοιπόν δεν αυτοαποκαλούνται τροτσκιστές, αλλά«επαναστατική μαρξιστική οργάνωση με αναφορές στους Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Τρότσκυ(και Ρόζα νομίζω, αλλά θα σας γελάσω, αν δεν γελάσετε από μόνοι σας). Δεν νομίζω βέβαια ότι αυτό κάνει τον Λέοντα να στριφογυρίζει λιγότερο στον τάφο του, για να μη μιλήσω για τα ακροβατικά που κάνουν μέσα στην κάσα οι άλλοι τέσσερις. Το ΣΕΚ λοιπόν δεν είναι καθαρή τροτσκιστική οργάνωση (όπως δεν είναι καθαρή εν γένει). Ανήκει στην στην νεοτροτσκιστική γκρούπα του «κλιφισμού», που βασίζεται στις αναλύσεις του βρετανού διανοητή Τόνι Κλιφ (Αντώνης Λόφος, στα ελληνικά). Αν και δεν είναι του παρόντος η αναφορά στις διασπάσεις και τις αιρέσεις του τροτσκισμού (θα αναφερθούμε στο 3ο μέρος για τις δύο «ΟΚΔΕ»), είναι απαραίτητο να δώσουμε μερικά στοιχεία. Υπάρχουν κατά βάση (και στην Ελλάδα) δύο ειδών τροτσκιστές. Οι παραδοσιακοί (ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, εν μέρει το ΕΕΚ) και οι κλιφικοί (ΣΕΚ, ΔΕΑ). Δύο είναι και τα βασικά ζητήματα που εδράζονται οι διαφωνίες τους. Η άποψη τους για την σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα και η ανάγκη ύπαρξης ή μη 4ης υπερντεμέκ «Διεθνούς». Οι παραδοσιακοί τροτσκιστές θεωρούν ότι η ΕΣΣΔ από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 είναι «εκφυλισμένο εργατικό κράτος» ενώ οι κλιφικοί ότι ήταν «κρατικός καπιταλισμός» (εύκολα αποδομήσιμη αντιεπιστημονική μπαρούφα). Όπως και να’ χει δηλαδή φτάνουμε εδώ στο κωμικοτραγικό γεγονός μία τροτσκιστική οργάνωση να έχει, τρόπος του λέγειν, «καλύτερη» θέση σχετικά με την Σοβιετική Ένωση εν αντιθέσει με πιο σοβαρούς σχηματισμούς όπως τα πχ. τα «μ-λ» (πως τα φέρνει ο χρόνος). Ο Κλιφ λοιπόν δουλειά δεν είχε φαίνεται και είπε το 1947 «Δεν βγάζω κανένα βιβλίο που να λέω και εγώ το μακρύ μου και το κοντό μου για την ΕΣΣΔ;» Ήταν ωραία εποχή τότε (αρχή ψυχρού πολέμου) και ο Κλιφ είχε μια πελώρια λαχτάρα όχι για Nesquick, αλλά να μην μείνει εκτός αντικομμουνισμού που ήταν στην μόδα. Τι λέει λοιπόν ο «συναγωνιστής» ή «σύντροφος» (μπλιάχ) Κλιφ; Ότι, λέει, η παλιά θεώρηση του Λέοντος (όχι αυτού με τα έμπλαστρα, του άλλου) ότι η ΕΣΣΔ είναι «εκφυλισμένο εργατικό κράτος» ή «εργατικό κράτος με γραφειοκρατικές παραμορφώσεις» και ότι χρειάζεται μόνο «η πτώση του Στάλιν απ’ την εξουσία» δεν φτουράει, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες. Η ΕΣΣΔ πλέον δεν έχει «σοσιαλιστική παραγωγική βάση με σταλινικό εποικοδόμημα», το σύστημα που υπάρχει στην ΕΣΣΔ είναι ο «κρατικός καπιταλισμός».Δηλαδή; Δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρει, που δεν υπάρχει αγορά, δεν μας ενδιαφέρει που δεν υπάρχουν κρίσεις, δεν μας ενδιαφέρει που δεν υπάρχουν αστοί, δεν μας ενδιαφέρει που δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία, δεν μας ενδιαφέρει που οι εμπορευματοχρηματικές σχέσεις δεν παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Γίνεται, λέει, ο παπάρας ο Κλιφ, Το κράτος λέει ολόκληρο είναι καπιταλιστής, η γραφειοκρατία κυβερνάει κλπ. Είναι φανερό πως το αντιμαρξιστικό καραγκιοζιλίκι, που αξιοποιήθηκε δεόντως από τους αστούς, περί «κρατικού καπιταλισμού» είναι αυτό ακριβώς, αντιμαρξιστικό καραγκιοζιλίκι.

Θα μπορούσε να πει κάποιος «Μα αυτά για την ΕΣΣΔ είναι του παρελθόντος, τι μας σκοτίζεις με παλιατζούρες ρε laiko stroma; Τίποτα πιο φρέσκο; Μπορεί οι σημερινές τους ιδεολογικές αναζητήσεις να είναι και γαμώ».

«Και γαμώ;» Δεν θα το έλεγα.

Ενώ και ο τελευταίος αρχοντόβλαχος απολιτίκ τρέντουλας που μόνη του ενασχόληση είναι ο ΜΠΑΟΚ και οι εξατμίσεις αυτοκινήτων και η έσχατη ξιπασμένη κυράτσα τσιφτετελού, θεατής λαμπιροτατιανών και μενεγάκηδων ξέρουν, έχουν πάνω-κάτω ξεκάθαρο στο μυαλουδάκι τους, ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι «τα ίδια σκάτα», το ΣΕΚ επανακαλύπτοντας την Αμερική λέει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αστικό κόμμα»! Είναι, λένε τα σούργελα, «σοσιαλδημοκρατικό-ρεφορμιστικό κόμμα», δηλαδή «κόμμα της εργατικής τάξης που δεν έχει επαναστατικό προσανατολισμό». Μπράβο ξεφτέρια μου! Οι σεκίτες (και οι φίλοι τους σε άλλες χώρες ) δεν φαίνεται να πήρανε χαμπάρι ούτε την χρεοκοπία του κεϋνσιανισμού, ούτε ότι η σοσιαλδημοκρατία από το ‘60 στην Ευρώπη και από το ‘80 στην Ελλάδα έχει ξεπουλήσει «τα πάντα όλα», χάνοντας μαζί όποιο φιλολαϊκό ίχνος ή προσωπείο είχε και έχει μεταβληθεί διεθνώς σε πρωτεργάτη της αντιλαϊκής επίθεσης όπου γης. Και έχουν και το θράσος να παρουσιάζουν αυτή την ιδεολογική τους παπάντζα ως αποθέωση της εφαρμογής της «λενινιστικής θεωρίας και τακτικής». Και την ξετσιπωσιά να κατηγορούν το ΚΚΕ για δογματισμό-σεχταρισμό. Αλλά ποιος έχασε την τσίπα για να την βρει το ΣΕΚ;

Δομή-λειτουργία: Και όμως, ίσως να μην το περιμένατε αλλά το ΣΕΚ έχει, λέει, «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό». Δημοκρατικό συγκεντρωτισμό για πασόκους, δηλαδή σοσιαλδημοκρατικό συγκεντρωτισμό, πρώτη φορά βλέπω και υποψιάζομαι ότι και ο Λένιν θα τράβαγε τις τρίχες απ’ το μούσι του απ’ τα νεύρα του. Το ΣΕΚ είναι η οργάνωση με την μεγαλύτερη ανακύκλωση μελών. Όλοι οι δήθεν ή κανονικοί αριστεριστές μπορούν να σου πουν ότι πέρασαν έστω «ένα φεγγάρι» από το ΣΕΚ. Και οι περισσότεροι ενδεχομένως να έφυγαν πριν καν ξημερώσει. Και δεν τους αδικώ. Παρ’ όλα αυτά, το ΣΕΚ είναι έτσι όπως τα βάζω σε μια σειρά, η δεύτερη σε αριθμό μελών εξωκοινοβουλευτική οργάνωση στην Ελλάδα. Βέβαια με τις «οργανωτικές» του ΣΕΚ δεν πρέπει να παίζει κανείς. Μπορεί να σου βγάλει λαγούς με πετραχήλια. Άσε που τα μισά ονόματα μπορεί να είναι μεταναστών, οπότε άντε να ξεχωρίζεις τον Αχμέτ Σαϊφ, από τον Μαχμούτ Γιουσούφ και πάει λέγοντας.

Πολιτικές θέσεις και δράση στο σήμερα: Το ΣΕΚ αποτελεί, μέσα στο εργατικό κίνημα, την πέμπτη, την έκτη και την δεκατηέβδομη φάλαγγα της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή του ενός από τους δύο πυλώνες της αστικής τάξης. Συνδιαλέγεται, συναλλάσσεται και συναγελάζεται με το χυδαιότερο φύραμα, την πιο άθλια πάστα υποκειμένου, με αυτούς που κουρέλιασαν και συκοφάντησαν ξετσίπωτα την έννοια του συνδικαλισμού στην Ελλάδα όσο κανείς άλλος, τους εργατοκάπηλους συνδικαλιστοπατέρες της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, της διαβόητης ΠΑΣΚΕ. Έχει κατασκηνώσει στη ΓΣΕΕ. Το να πάρεις το ΣΕΚ απ’ τη ΓΣΕΕ είναι σαν να παίρνεις το γλειφιτζούρι απ’ τα χέρια του παιδιού. Ακόμα και όταν οι φίλοι του στην Ανταρσύα θέλουν να κάνουν ξεχωριστή πορεία, το ΣΕΚ δεν μασάει. Παίρνει το πανό «Ανταρσύα» και δρόμο. Σιγά μην κολώσει. Χρόνια στην πηλικίωση (καπέλωμα). Η «μαγκιά» του ΣΕΚ είναι ότι έχει καταφέρει να γίνει γνωστό σε όλη την οικουμένη. Αν αυτό γίνεται με χλευασμό και απαξίωση (συνήθως) ή θετικά (σπανίως) δεν τους απασχολεί, και η αρνητική διαφήμιση είναι διαφήμιση γι αυτούς. Συνηθίζουν σε όλους τους δεύτερους γύρους όλων των εκλογών, από τις δημοτικές εκλογές της ορεινής Καλαμπάκας μέχρι τις εκλογές για το «Σωματείο Υπεράσπισής της Αυτοδιάθεσης της Κοκκινωπής Ακρίδας της Βορειοδυτικής Ουγκάντας» να ψηφίζουν ανέμελα, αγόγγυστα και ανερυθρίαστα τους πασόκους κάθε είδους. Δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε πρωτεύοντα ζητήματα για τον μέσο εργάτη, ανθρακωρύχο, μεταλλεργάτη, ηλεκτροσυγκολλητή κλπ. όπως το δικαίωμα στην ομοφυλοφιλία. Συμεριλαμβάνονται και οι καθαρίστριες, καπνεργάτριες κλπ. που, ναι μεν μπορεί να μην έχουν μισθό, ένσημο, 7ωρο και 5ήμερο αλλά το ΣΕΚ παλεύει για να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμα στην λεσβιακότητα. Οι σεκίτες έχουν επίσης ιδρύσει ένα σωρό οργανώσεις-φαντάσματα που λανσάρονται και ως μέτωπα, γύρω από τον εαυτό τους. Μια απ’ αυτές είναι η λεγόμενη «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», η οποία εισήγαγε το Αντιμπούς μέτωπο στον πόλεμο του Ιράκ και φλόμωσε τον τόπο ταμπελίτσες με την φάτσα του εν λόγω μπούλη, κάνοντάς με τότε να θέλω να ιδρύσω την «Συμμαχία Σταματήστε το Κάρβουνο». Άλλο, καπελωτικό μόρφωμα είναι το επονομαζόμενο «Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), που αναλαμβάνει να «σηκώνει» άλλα δύο θέματα που ιεραρχεί ψηλά, το μεταναστευτικό και το «αντιφασιστικό-αντιακροδεξιό». Ειδικά στο τελευταίο, με τον τρόπο που το διαχειρίζεται, γίνεται ρόμπα ακόμα και μπροστά στους ταγματαλήτες Χρυσαυγίτες. Από διεθνούς απόψεως συμμετέχει στο μόρφωμα «InternationalSocialist Tendency» (IST). Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να πανηγυρίζουν σαν παρτσακλά για «την εκλογή αντικαπιταλιστών βουλευτών στην Γερμανία με την Die Linke και στην Πορτογαλία με το «Μπλόκο», δύο ακραιφνή τσιπρικά (βασικά σχεδόν «κουβελικά») κόμματα της «ευρωπαϊκής αριστεράς».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μέσου σεκίτη σήμερα είναι και η ΔΕΑ (και η μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό της). Τις προάλλες (πραγματικό περιστατικό) πήγα στο μπουγατσατσίδικο της γειτονιάς μου να πάρω ένα «Τοπίνο» (Milko, για τους Αθηναίους). Επιστρέφοντας με σταματάνε στην γωνία δύο σεκίτες με «Εργατικές Αλληγεγγύες» στα χέρια και μου λένε «το και το», «θες εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη;». «Όχι», λέω εγώ, ορθά-κοφτά, και προσθέτω «είμαι στην ΔΕΑ», και κάνω να φύγω. Δεν προλαβαίνω να κάνω δυο βήματα και ακούω πίσω μου μια φωνή «Εμάς δεν μας φοβίζει αυτό!» (!?)

Έχει δύναμη: Με βάση τις ταμπέλες στις πλάτες των σεκιτών που βλέπω δεξιά κι αριστερά, μάλλον …παντού. Σοβαρά μιλώντας τώρα, αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισα στην «έρευνά» μου. Μα τι διάολο; Φοιτητές δεν έχει (η Γένοβα έπαιρνε τα ρέστα των ρέστων), εργάτες δεν έχει (δηλαδή όσο και να οργώσω» τα γιαπιά, μπετατζή σεκίτη το κόβω λιγάκι δύσκολο να πετύχω), αγρότες, δεν έχει (να δω τον σεκίτικο κλώνο του Μπούτα με το τρακτέρ και πανό «κάτω ο σεξισμός» και ας πέσω χάμω), επαγγελματοβιοτέχνες, τέλος, επίσης δεν έχει. Τελικά, τι στο καλό έχει; Έχει και παραέχει μερικούς γιατρούς, δημοσιογράφους, δημόσιους υπαλλήλους, έχει και μερικούς ιδιωτικούς.

Στάση απέναντι στο ΚΚΕ: Το ΚΚΕ είναι σταλινικό κόμμα (μια ζωή μες την πρωτοτυπία αυτοί οι τρότσκες…)

Γνωστές «μούρες» (Πανελλαδικά): Πάνος Γκαργκάνας, Πέτρος Κωνσταντίνου (αντιμιχαλολιάκος), Ανδρέας Παπανδρέου (συγνώμη, λάθος, μπερδεύτηκα)

Γνωστές «μούρες» (Θεσσαλονίκη): οι σεκίτες της γειτονιάς μου, η Αλεξάνδρα απ’ τα ΜΜΕ

Πιθανές παπάντζες απέναντι σε μέλη ΚΚΕ-ΚΝΕ:

δεν γεννήθηκε ακόμα σεκίτης που θα έχει το θράσος να «την πει» σε κνίτη

Συνήθη Συνθήματα:

«Αντί-Αντί-Αντίκαπιταλίστα» (εμπρός να υποστηρίξουμε και του ΠΑΣΟΚ την Λίστα)

«Κάτω η Χούντα του Καραμανλή» (με ταμπελίτσα στην πλάτη και δε συμμαζεύεται)

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΔ, ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ» (Μ Ο Υ Ν Τ Ζ Α στο ΣΕΚ)

«Γκέι, Λεσβίες υπάρχει λύση, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»

«Ομοφυλόφιλοι-ομοφυλόφιλες, ψηφίσουμε-στηρίζουμε ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α.»

Προτεινόμενα Συνθήματα:

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, και θα βάλει και μυαλό»

«Ένα-δύο-τρία, Σοσιαλ-δημο-κρατία»

Βαθμός «Πασοκότητας», δηλαδή «Πόσο πασόκοι είναι;» : 11/10 (σπάσαμε τα κοντέρ…)

αρχείο λήψης

Συμπερασματικά: Κάποτε, ένας ΚΟΕτζής (συριζαριό του κερατά, αλλά ντεμέκ με «κριτικό μάτι») μου είχε «εκμυστηρευτεί» ότι «Είναι γνωστό ότι το ΣΕΚ χρηματοδοτείται από το ΠΑΣΟΚ και τον Λαλιώτη». Ε, λοιπόν, ξέρετε κάτι; Δεν γνωρίζω αν το ΣΕΚ «τα παίρνει» από τον Λαλιώτη. Αλλά δεν με ενδιαφέρει (και τόσο) κι όλας. Αν τα έπαιρνε δηλαδή τι παραπάνω θα έκανε; Θα έβαζε για σήμα του τον πράσινο Ήλιο; Ή θα νοίκιαζε όροφο στην Χαριλάου Τρικούπη; Για να μην βυζαντινολογούμε, το γεγονός ότι το ΣΕΚ είναι η ντροπή της «εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς», δεν έχει να κάνει τόσο με θεωρίες περί υπόγειας συνεργασίας και χρηματοδότησης από το ΠΑΣΟΚ (που έχουν πάντως μια δόση αλήθειας) όσο περί «υπέργειας» και εξόφθαλμης προσπάθειας να γίνει το πλυντήριο του κάθε ξεπουλημένου εργατοπατέρα και το «αριστερό» δεκανίκι της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Αν για μερικές άλλες ομάδες μπορεί να υπάρξει μία τροποντινά «συγκατάβαση» και «κατανόηση», για το ΣΕΚ υπάρχει πλήρης και ξεκάθαρη περιφρόνηση.

Στο κάτω-κάτω αν κάποιος θέλει σώνει και καλά να γίνει αριστεριστής, το τελευταίο πράγμα που θα του συνιστούσα είναι να πάει στο ΣΕΚ. Θες ρε παιδί μου να γίνεις αριστεριστής; Θες σώνει και καλά να ρίχνεις νερό στο μύλο της αστικής τάξης; Τράβα γράψου σε κανένα μουλού (μικρό) να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Πήγαινε γίνε ναρίτης μπας και μάθεις καινούργιε λεξούλες (πρόταγμα, προβληματικές, συγκυρία). Έστω σαν έσχατο μέτρο (δεν το συνιστώ) γίνε «συσπειρωσάς» και κάτσε καμιά 17 χρόνια φοιτητής να χορτάσεις ολοήμερο φραπέ στο τραπεζάκι και μπανιστήρι φοιτητριουλών με το τσουβάλι. Σε τελευταία ανάλυση, έχεις λυσσάξει να γίνεις τροτσκιστής «ντε και καλά»; Πάνε γράψου σε καμιά σέχτα (παραδοσιακού «κανονικού» τροτσκισμού) τύπου ΟΚΔΕ (σκέτη) και από δω (δεν) παν κι άλλοι. Δηλαδή «ντεμέκ» σε όλα σου; Ντεμέκ κομμουνιστής (σίγουρα), ντεμέκ αριστεριστής (παίζεται) αλλά και …ντεμέκ τροτσκιστής; Ο ρόλος του αριστεριστή είναι να πάει κάπου όπου όλοι να βρίζουν το ΚΚΕ, και το ΚΚΕ (δικαίως) να βρίζει εσένα. Αν είναι να πας κάπου που εκτός από το ΚΚΕ, θα σε βρίζουν και τα 9/10 όλων των υπολοίπων αριστεριστών, τότε βρε αδερφέ/φη τι κάνεις; Μια τρύπα στο νερό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s